Jim Naakte met spaghettiband Sz Hjelm jurk 6260 Occasions kanten Nmn8Ov0w

Oedeem is: een abnormale ophoping van weefselvocht.
Oedeem oftewel lymf-oedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan over de hele romp voorkomen of in ledematen. Dit laatste komt vaker voor dan het eerste. Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfe-systeem. Dit systeem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfe-knopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan zijn of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Ze zijn te vergelijken met een groot kruispunt. Wanneer het kruispunt opgebroken is of afgesloten door het verkeer ontstaan er files op de wegen er naar toe. Het lymfe-vocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfvaten niet goed functioneren. Daarbij is druk in de weefsels van ons lichaam een belangrijk gegeven.
aangeboren:

  • primair
  • na een aandoening:: secundair, bijvoorbeeld operatie of   bestraling.
Lakers Los James Nba hoodie Angeles pullover zwartgeel Mouwloze Lebron UVMpGqSz

Door de vochtophoping is er meestal een verminderde mobiliteit, het veroorzaakt vaak pijn en er kunnen ontstekingen ontstaan. De meeste mensen hebben wel eens een zwelling, bijvoorbeeld na het stoten van de knie. Er komt dan meestal een blauwe plek, wat een kapot bloedvat aanduidt. Daarbij komen er allerlei stoffen vrij waardoor er een zwelling ontstaat op basis van vocht. Ook dit is een vorm van oedeem. Daar de omstandigheden van vochtafvoer hierbij meestal goed zijn, verdwijnt dit na een paar dagen.
Maar wanneer er een groter trauma plaats heeft gevonden, zoals een operatie, dan zijn er lymfe-knopen of -vaten beschadigd en moet het vocht een andere weg zien te zoeken. Die weg wordt gestimuleerd door de therapie.

Zie Oedeem therapie: manuele lymfedrainage vlgs Vodder bij het hoofdstuk specialisaties/therapie

COPYRIGHT © 2017. ALL RIGHTS RESERVED.
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Akkoord
Menu
hobo franje Italië ketting suede lederen schoudertas tas croco vrouwen tas yvb6Y7gf