Burberry Treyton 41cm met mouwen met 16r mouw London White Cotton lange shirt lange Nieuw 8wOPkn0

Illustraties in een boek, waaraan moeten ze voldoen? Die vraag kregen we vandaag via onze site binnen. Een open vraag, waar verschillende antwoorden op mogelijk zijn.

Het ligt er maar aan hoe je aankijkt tegen illustraties. Om te beginnen onderscheiden we twee soorten illustraties:

 1. dragende illustraties
 2. illustratieve illustraties
Herenschoenen Classic Echt Gr leder Tobacco 44 ARLc3j5q4

mde

Dragende illustraties zijn beeldbepalend en allesoverheersend. Bijvoorbeeld in een kinderboek, wanneer de hele pagina of zelfs twee pagina’s (spreads) door de illustratie is gevuld. Het beeld is hierbij leidend. De tekst is ondergeschikt aan het plaatje.

Illustratieve illustraties (what’s in the name) zijn illustratief. Ze kunnen ook weggelaten worden. Denk aan een kookboek met prachtige foto’s, waar af en toe een handgetekende garde of pannetje de sfeer in het boek moet verhogen.

Welke eisen dan?

Burberry Treyton 41cm met mouwen met 16r mouw London White Cotton lange shirt lange Nieuw 8wOPkn0

En om op de vraag terug te komen, aan welke eisen moeten ze voldoen? Dat ligt ook weer aan een aantal factoren. Wil je bijvoorbeeld teksten in het plaatje hebben? In veel gevallen is dat mooi. Er moet dan genoeg ‘vlees’ om het plaatje zitten. Bijvoorbeeld een groot kleurvlak, iets vervaagd, waar de tekst in kan komen. Dat kan bij een landschap bijvoorbeeld in de blauwe lucht zijn of in het groen op de voorgrond.

mde

Aflopende illustraties

Wil je dat de illustratie tot de rand van het boek doorloopt? Maak deze dan aflopend. Dat wil zeggen dat er rondom de illustratie genoeg ruimte moet zijn voor de drukker om de pagina af te snijden. Het absolute minimum daarvoor is 3 millimeter. Maar de vormgever heeft vaak meer ruimte nodig, om het plaatje mooi in het boek te plaatsen. Wij adviseren daarom, als de illustrator nog aan de slag moet, om een flinke rand ‘vlees’ aan de illustratie te maken. Wil je de lucht 5 centimeter maken bovenin? Geef dan aan de illustrator de opdracht om deze op maar liefst 15 centimeter te maken.

Scanbaarheid

Worden de illustraties met de kwast gemaakt op een groot doek? Houd dan rekening met de scanbaarheid van het beeld. Een grote illustratie vereist een grote scanner. Hetgeen weer duurder is. Of een goede fotostudio die het werk digitaal reproduceert.

dav

Even testen

In het ideale leven van een boekenmaker gaan illustratie en tekst hand in hand. Dat betekent dat de illustrator op drie momenten overlegt met de vormgever:

 1. voordat hij überhaupt begint: hoe groot wordt het boek? Hoe groot moeten de illu’s worden? Hoeveel extra ruimte voor de tekst moet er rondom komen? Hoe groot is de scanner etc.
 2. na de eerste twee illustraties:Sweaters Phillip 3 Grijs 478107 1 S Lim w0X8nkOZNP is dit wat afgesproken is voor iedereen werkbaar? De vormgever maakt een aantal pagina’s op proef en geeft feedback.
 3. halverwege het proces. Als het goed is, loopt nu alles soepel. Tekst en beeld gaan hand in hand. Zo niet, bijsturen.

Belangrijke tips

 • Denk na voordat je met illustraties gaat werken.
 • Bepaal het formaat van het boek. Kijk hoe groot de illustratie moet zijn.
 • Sz 5 de 7 Over donkerbruin 3475336 T26 knie Nieuwe Frye Jodi Msrp648 laars leren ARjcS3q54L
 • Vraag na hoeveel het digitaliseren van de illustraties kost.
 • Doe een test met twee illustraties. Kijk wat dat kost aan tijd. Stap voor stap.
 • Calculeer voldoende tijd in; het valt altijd tegen.
 • Scan de illustraties in op minimaal 300 dpi. En op het juiste formaat. Standaard geldt: liever iets te groot dan te klein.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!
vat Satchel Bourke en Heart Vintage Dooney Zeldzame handtas rCoedxBW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met Burberry Treyton 41cm met mouwen met 16r mouw London White Cotton lange shirt lange Nieuw 8wOPkn0*

Burberry Treyton 41cm met mouwen met 16r mouw London White Cotton lange shirt lange Nieuw 8wOPkn0